2 Aralık 2010 Perşembe

Kışın bahçelerinizin çiçekli olması için


Kış boyunca bahçe, balkon gibi dış mekânlarda çiçek açabilen süs bitkilerini şimdi ekseniz iyi olur. En elverişlileri çuha çiçekleridir. Bunlar soğuk havada hiç zarar görmezler, sıcakta bozulurlar. Siklamen ve hercai menekşe ise İstanbul gibi kışları ılıman iklime sahip olan bölgelerde kış boyunca çiçeklenebilen türlerdendir. Siklameni yumru olarak alıp ekmenizi hiç tavsiye etmem; sonbaharda hazır çiçek açmış halde bulun bahçenize ekin. Bakımına dikkat ederseniz uzun yıllar yaşatabilirsiniz. Açelya ve Kamelya çalı türü bitkilerden olup çoğu cinsleri kış aylarında çiçeklidir ve bütün kıyı kesimlerimizde kışın bahçe bitkisi olarak, bahçeleri çiçeklendirmek için yetiştirilebilir. Kışın çiçeklenmeye devam eden gül cinslerini de unutmayın.




Kış için saksılarda yetiştirilenlere gelince:

Atatürk çiçeği yazın dışarıda kışın evde güneşli cam önünde olmalı. Açelya “dondan korumak suretiyle” kışın da dışarıda olsa çok daha iyi olur. Ama kuzeye bakan balkonlar hiç elverişli değildir. Ayrıca çok soğuk günlerde duruma göre kollamayı bileceksiniz. Açelya ev içinde tutulacaksa oldukça havadar, yarı güneşli, nemli ve fazla sıcak olmayan bir yerde bulundurulmalı.



Kamelya ve gardenya süs bitkileri kışın evlerde açelya gibi fazla sıcağı ve kuru havayı sevmezler; iç mekânlarda kış boyunca serin ve nemli hava sağlanmalıdır. Gardenya kış boyunca çok az sulanmalıdır. Eğer kışın iyi güneş alabilen ve sıcak bir pencere önünüz varsa ve çok nemli havası olan ortam sağlayabilecekseniz bu durumda hem sıcağı tolere edebilir ve hem de kışın evde çiçeklenmeye devam edebilir.




Siklamen dış mekân sever bunu bilin. Onbiray çiçeği biraz serince ve fazlaca aydınlık / yarı güneşli yerlerde bulunması koşuluyla kış boyunca hatta bütün yıl ev içinde çiçek açabilir.

Antoryum, yelken çiçeği ve siningia kışın güneşli cam önünde, nemli ve sıcak ortamda çiçeklenmeye devam eder.





Camekânlı balkonlar biraz sıcak olursa kışın sardunyalar çiçek açmaya devam edebilir. Camekânlı balkon kışın fazla serin oluyorsa sardunyaların gelişmeleri aşırı yavaş olur. Bazı küpeçiçeği türleri kışın burada çiçek açarlar, yani küpe çiçekleri de kışlık için düşünülebilir. Her cinsi olmaz, cinsleri hakkında edinilmiş tecrübeler gerekir. İstediği şart serinlik ve havadarlıktır

http://www.bitkivecicek.com/ekim-ayinda-bahcelere-neler-dikilebilir

1 yorum: